1st Km of Alexandroupoli-Feres road, Alexandroupoli +30 2551 0 25171

Χρησιμότητα, Αναγκαιότητα και Στόχοι του Έργου

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης έξυπνων υποδομών (Smart City Concept) στον ελληνικό αστικό ιστό. Η υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργίας «έξυπνων» πόλεων (Smart City Concept) εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τις επενδύσεις σε έξυπνες υποδομές που αναμένεται να φτάσουν τα $27,5 δις παγκοσμίως έως το 2023. Αποτελεί δε, βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προωθείται με μία σειρά από πολιτικές (νομοθετικές δράσεις σε ευρωπαϊκό / εθνικό επίπεδο, διάθεση χρηματοδοτικών εργαλείων έρευνας – ανάπτυξης – εγκατάστασης για τους ερευνητικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση). Η συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση συμβάλει στην ανάδειξη και των έξι εννοιολογικών πυλώνων που ορίζουν την έννοια της «έξυπνης» πόλης:

α) έξυπνη οικονομία (smart economy), δηλαδή παραγωγικότητα βασισμένη στη χρήση καινοτόμων λύσεων και ευέλικτων στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως είναι το προτεινόμενο διαδραστικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

β) έξυπνη κινητικότητα (smart mobility), δηλαδή ανάπτυξη μητροπολιτικών δικτύων που εκμεταλλεύονται όλους τους πόρους της πόλης, βασισμένων στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ, ICT: Information and Communication Technology), όπως τις υφιστάμενες δομές δημόσιου ηλεκτροφωτισμού

γ) έξυπνο περιβάλλον (smart environment)- μια έξυπνη πόλη βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας (τεχνολογία LED, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής)

δ) έξυπνοι άνθρωποι (smart people)

ε) έξυπνη διαβίωση (smart living): το προτεινόμενο αναβαθμισμένο δίκτυο παρέχει στους κατοίκους τη δυνατότητα να διαχειριστούν πληροφορίες που θα συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους (κυκλοφοριακό, εστίες κινδύνου, καιρικές συνθήκες, μείωση φωτορύπανσης κτλ), καθώς και στ) έξυπνη διακυβέρνηση (smart governance) – το προτεινόμενο δίκτυο παρέχει τη δυνατότητα σε δημόσιες υπηρεσίες να διαχειριστούν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημόσια ασφάλεια (εντοπισμός παράνομων ενεργειών, ατυχημάτων, αντίξοων καιρικών συνθηκών, υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου κτλ).

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστούν πρόσφατες μελέτες σχετικά με την αρνητική επίδραση της έντονης φωτεινότητας του παραγόμενου από LED μπλε φωτός (π.χ. στους κιρκαδιανούς ρυθμούς που σχετίζονται με τον ύπνο, σε έμβια όντα του ζωικού βασιλείου που δραστηριοποιούνται τη νύχτα). Έτσι υιοθετεί πρωτοποριακές λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων του έντονου μπλε φωτός των LED διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της μεγάλης διάρκειας ζωής και υψηλής απόδοσης της τεχνολογίας φωτισμού LED, όπως π.χ. λαμπτήρες που εφαρμόζουν την τεχνική που συνδυάζει ένα νέο υψηλής απόδοσης κόκκινο LED, με το πρότυπο μπλε LED και κίτρινο φωσφόρο ή που προσαρμόζουν το επίπεδο μπλε φωτός ανάλογα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, μειώνοντας το όταν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και αυξάνοντάς το τις υπόλοιπες νυκτερινές ώρες. Η πρόκληση με LED, όπως και με άλλες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση χωρίς να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον εκτός από τον άνθρωπο. Ευτυχώς, η τεχνολογία LED είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Η ευρεία γκάμα χρωμάτων και η ευκολία χρήσης προσαρμοστικών τεχνικών, επιτρέπουν το φωτισμό οδών με ελάχιστη επίδραση στη φύση και τους κατοίκους.